Picl

SPECIAAL

educatie

 

AANBOD FILMEDUCATIE & MEDIAWIJSHEID

 

Het Fraterhuis is dé plek voor filmcultuur in Zwolle waar dagelijks kwaliteitsfilms worden vertoond. Voor primair en voortgezet onderwijs uit Zwolle en omgeving bieden wij daarom een breed pakket aan filmgerelateerde schoolprogramma's.

 

Onze medewerkers hebben kennis van filmeducatie en mediawijsheid, toegang tot lespakketten én ervaring met schoolvoorstellingen en kinderfilmfestivals zoals Cinekid. Daarnaast zijn wij als voorhoedeaanbieder betrokken bij het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit regio Zwolle via www.cultuureducatiezwolle.nl

 

Wil je thuis op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Fraterhuis? Per e-mail informeren we je graag via onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je belangstelling kenbaar maken door een bericht naar kantoor@filmtheaterfraterhuis.nl  Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met educatie@filmtheaterfraterhuis.nl

 

 

Een selectie uit ons aanbod voor het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs, ter inspiratie:

 

SCHOOL@CINEMA

School@cinema zijn exclusieve filmvoorstellingen. Op locatie in het Fraterhuis is er aandacht voor de kennismaking met filmcultuur: een actieve beleving van premières, kwaliteitsfilms en documentaires. Ook is een exclusieve filmvoorstelling mogelijk rondom de actuele thematiek in het onderwijs, zoals het recentelijke ‘Alphabet’ en ‘Kinderen van juf Kiet’

 

Voorstelling - primair onderwijs, voortgezet onderwijs & speciaal onderwijs - 365 dagen per jaar

 

Tips voor tijdloze Nederlandse filmklassiekers
Op locatie in het Fraterhuis is er aandacht voor de kennismaking met filmcultuur en is het mogelijk om prachtige Nederlandse filmklassiekers actief te beleven, zoals:

 • Meester Kikker
 • Ja Zuster, Nee Zuster
 • Wiplala
 • Finn
 • Abeltje
 • Brammetje Baas
 • De Griezelbus
 • Dolfje Weerwolfje
 • Pim & Pom het grote avontuur
 • Pluk van de Petteflet
 • Het Paard van Sinterklaas
 • Waar is het Paard van Sinterklaas
 • Minoes

 

Speciale actie ‘Storm: Letters van Vuur’

In het kader van 500 jaar Reformatie en de herdenking van 500 jaar Luther vertoont het Fraterhuis de film 'Storm: Letters van Vuur'. Een spannende jeugdfilm waarin de vader van de twaalfjarige Storm wordt gearresteerd, nadat hij beschuldigd is van het drukken van een brief van Maarten Luther. De film besteedt zowel aandacht aan de reformatie in de Lage Landen als de 'sociale media' van de Middeleeuwen: de boekdrukkunst. Speciaal voor deze actuele film hanteren we het tarief van € 6,50 per persoon (in vergelijking met ons regulier tarief van € 8,50 en ons groepstarief van € 7,50).

 

 

WORKSHOP STUNTS

De Zwolse stuntman JP de Kam is een gecertificeerd docent en een ervaren stuntman bij hét Nederlandse stuntteam Hammy de Beukelaer. Dit gerenommeerde stuntteam heeft al voor honderden nationale en internationale films en televisieproducties stunts verzorgd. Voor de Fraterhuis Academie verzorgde JP de Kam al een college over Stunts. Op aanvraag is het nu mogelijk om een les over Stunts te boeken met onder andere livestunts in de filmzaal van het Fraterhuis en unieke beelden van stunts. Deze les van een gecertificeerd docent verschaft inzicht in de beeldcultuur en zoomt in op het onderscheid tussen realiteit en effecten. Leerlingen leren om hun grenzen te verleggen en te bewaken op basis van vertrouwen in zichzelf en elkaar.

 

 

TOVERLANTAARN

In het Fraterhuis beland je in een tijd ver vóór de uitvinding van de film: de magische tijd van de Toverlantaarn. De lantaarnist neemt de kinderen mee op een avontuurlijke reis waar in het licht van de lantaarn de toverachtige afbeeldingen tot leven komen. Weer terug in het heden, mag iedereen mee voor een kijkje achter de schermen van het Fraterhuis in de moderne projectiecabine van nu.

 

Voorstelling - primair onderwijs groep 1 tot en met 8 & speciaal onderwijs - volledig schooljaar

 

 

ANIMATIE - HAFF JUNIOR 

Het Holland Animation Festival is hét festival voor internationale kwaliteitsanimatie. Voor het onderwijs is er FAFF junior: een uniek programma van korte animatiefilms inclusief lesmateriaal.

 

Voorstelling en lesmateriaal - primair onderwijs groep 5 tot en met 8 - winter 2017

 

 

FILMJUWELEN IN DE KLAS 

Filmjuwelen in de klas is hét filmerfgoedprogramma op basisscholen van EYE. Voor groep 3 en 4 staat deze unieke combinatie van film en cultureel erfgoed in het teken van het thema "spelen". Voor groep 5 en 6 is het thema 'animatie' en voor groep 7 en 8 draait het om 'stunts'.

 

Project - primair onderwijs groep 3 tot en met 8 & speciaal  onderwijs - volledig schooljaar

 

 

AVONTUREN IN HET DONKER

Avonturen in het donker is een duurzame lesmethode over fim die jaar in, jaar uit inzetbaar blijft. Met een doorlopende leerlijn voor groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs ontdekken leerlingen spelenderwijs wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. De methode behandelt de belangrijkste filmaspecten. Basisthema's zoals verhaal, personages en montage komen aan de hand van doe-opdrachten in de klas aan bod.

 

Leerlijn - primair onderwijs groep 3 tot en met 8 & speciaal onderwijs - volledig schooljaar

 

 

FRATERHUISKAMER

Het Fraterhuis start in 2016 in het Celecomplex met de Fraterhuiskamer. Een nieuw concept op een historische locatie voor onderwijs dat zich afspeelt buiten de filmzalen. De Fraterhuiskamer is een creatieve speelplaats voor kinderen en jongeren. Met ruimte voor workshops of cinematografische (verjaardags)feestjes.

 

Projectactiviteiten - alle leeftijden - 365 dagen per jaar

 

 

VRIJETIJDSAANBOD JEUGD 

CINEKID organiseert ieder jaar in de herfstvakantie het Film, Televisie en Nieuwe Medafestival voor de jeugd in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar. De educatieve activiteiten stimuleren een actieve en creatieve betrokkenheid bij de media.