Picl

SPECIAAL

Fraterhuis Academie

 

Vanaf oktober 2017 verwelkomt de Fraterhuis Academie in het Celekwartier opnieuw prominente gastdocenten uit de wereld van de film die vanuit hun eigen expertise invulling geven aan een publiekscollege. Variërend van filmdeskundigen zoals wetenschappers, recensenten en filosofen tot aan filmmakers zoals regisseurs, scenarioschrijvers en documentairemakers. De kaartverkoop is inmiddels gestart (!)

 

ACTUEEL PROGRAMMA-OVERZICHT 2017 - 2018

 

 
Zaterdag 20 januari 2018 11:00 - 13:00 uur
Rusland – College door Hans Luiten
 
In de jaren negentig ging iedereen ervanuit dat het Westen Rusland definitief achter zich had gelaten. Maar inmiddels is de strijd weer opgelaaid. Conflicten over de Oekraïne en de Krim, een nieuwe wapenwedloop, uitgewezen diplomaten en een zelfverzekerde Russische leider die de wereld lijkt uit te dagen.
Wat is er toch met dat Rusland? Is het echt een ander land in vergelijking met het Westen? Hoe kijken Russen naar hun eigen geschiedenis en hun plaats in de wereld?
Aan de hand van cinematografische voorbeelden laat historicus Hans Luiten ons nader kennismaken met dit imposante land. 
 
Zaterdag 27 januari 2018 11:00 - 13:00 uur
Johan De Witt - College door Jielis van Baalen
 
345 jaar geleden was het in de Nederlandse Republiek een zootje. Met als dieptepunt wellicht de beestachtige moord op de gebroeders De Witt in Den Haag door Oranjegezind gepeupel, opgehitst door calvinistische predikanten. Het jaar 1672, het jaar waarop hij en zijn broer vermoord werden, is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘het rampjaar’.
Het land werd van alle kanten aangevallen en de Fransen hadden in een paar weken tijd grote delen van het land weten te veroveren. Over deze periode wordt wel gezegd: “Het land was reddeloos, de regenten waren radeloos en het volk was redeloos”.
Jielis van Baalen besteedt middels de film ‘Michiel de Ruyter’ aandacht aan ‘held’ Johan de Witt.
 
Zaterdag 24 februari 2018 11:00- - 13:00 uur
Hedendaagse Duitsland, beeldvorming in Media & Films - College door Margriet Brandsma
 
Journalist Margriet Brandsma werkte 20 jaar voor het NOS-journaal en van 2002 tot 2011 was ze correspondent in Duitsland. Vanaf die periode schreef ze ook boeken over Duitsland, zoals "Daar is de Muur" en "Hett Mirakel Merkel".
Tegenwoordig is ze werkzaam als freelance journalist en als gastdocent journalistiek op Hogeschool Windesheim.
Na eerdere succesvolle colleges in het Fraterhuis, is ze opnieuw te gast om te vertellen over het Duitsland van nu. Aan de hand van haar eigen ervaringen in Duitsland en het beeld van dit land in films en media staat ze stil bij de vraag in hoeverre deze beeldvorming overeenkomt met de werkelijkheid. Ook is er aandacht voor de rijke geschiedenis van de Cinema in Duitsland.
 
Zaterdag 3 maart 2018 11:00 - 13:30 uur
Verlichting in christendom en Islam - College door Jielis van Baalen
 
We kennen Immanuel Kant als dé filosoof van De Verlichting. Maar Kan was niet de eerste, anderen gingen hem voor. Kant voltooide de Verlichting. De Verlichting omvat een lange periode van onze geschiedenis, van 1500 - 1800. Één van de geluiden in het islamdebat is dat de islam geen Verlichting heeft gekend. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ruim  voor "onze" Verlichting al tussen 800 en 1400 een Verlichting plaats vond in de islamitische filosofie. 
Jielis van Baalen begint deze lezing in de Middeleeuwen, waar we op bezoek gaan bij christelijke denkers zoals Thomas van Aquino. Maar ook bij de islamitische filosofen Ibn Al-Rawani, Al-Ghazali en Ibn Khaldun. Zij allen bevinden zich in een rijke traditie die terug gaat tot Plato, Socrates en Aristoteles.
We eindigen bij de religiekritiek van het Postmodernisme.
 
Zaterdag 24 maart 2018 11:00 - 13:00 uur
Architectuur in Film, bouwen aan beeld en sfeer - College door Constant Hoogenbosch 
 
Filmsets, decors en bestaande locaties. Allemaal maken ze gebruik van architectuur. Of het nu gaat om een speciaal voor de film gebouwde set of het inzetten van een bestaand gebouw; architectuur is in film beeld- en sfeerbepalend. Soms imposant, soms onopvallend, maar daardoor niet minder doeltreffend. 
Constant Hoogenbosch toont ons de sets, decors, locatie's en gebouwen die in de wereld van film hun sporen hebben nagelaten. Zo kijken we ondermeer naar science fiction films als "Gattaca" en "Blade Runner", maar ook de klassiekers "Metropolis" en "Cabiria".
 
 
BINNENKORT verschijnen hier meer Colleges 2018
 
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJZEN & ZO

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 15,00).

Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.