Picl

SPECIAAL

Fraterhuis Academie

 

Vanaf januari 2019 verwelkomt de Fraterhuis Academie in het Celekwartier opnieuw prominente gastdocenten uit de wereld van de film die vanuit hun eigen expertise invulling geven aan een publiekscollege. Variërend van filmdeskundigen zoals wetenschappers, recensenten en filosofen tot aan filmmakers zoals regisseurs, scenarioschrijvers en documentairemakers. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

 

 

ACTUEEL PROGRAMMA-OVERZICHT 2019

 

 

Zaterdag 26 januari 2019

Centraal Europa - Hans Luiten

 

Centraal-Europa is een fascinerend gebied dat sinds de val van de muur weer als begrip op de kaart staat. In dit college besteedt historicus Hans Luiten aandacht aan het veelzijdige Centraal-Europa. Hij vertelt over schrijvers Joseph Roth en Franz Kafka, filosoof Martin Buber, kunstenaar Marc Chagall en het 'Jeruzalem van het Noorden' (Amsterdam). Ook bewandelt hij de cultuurhistorische zijsporen waarin onder andere de iconische Minox-camera en Bata-schoenen aan bod komen. Uiteraard is dit alles gelardeerd met historische filmfragmenten.

 

 

Zaterdag 9 februari 2019

Historisch Zwolle in beeld - Herman Aarts & Joop van Putten  (i.s.m. de Zwolse Kunstvrienden)

 

Museumdirecteur Herman Aarts en fotograaf Joop van Putten stellen in dit duo-college historisch Zwolle centraal. Na een overzicht in vogelvlucht van de ontwikkeling van fotografie zoomen deze gastdocenten in op de korte film 'Rondom de Peperbus' en de Zwolse fotograaf Dolf Henneke. Henneke legde als persfotograaf de ingrijpende veranderingen van de Zwolse binnenstad vast in de jaren van de wederopbouw. Met vergelijken van oude en nieuwe foto's wordt op bijzonder wijze in beeld gebracht hoe de stad zich daarna ontplooide. 

 

 

Zaterdag 23 februari 2019

Kunst en Film - Constant Hoogenbosch (i.s.m. de Zwolse Kunstvrienden)

 

Er bestaat een interessante relatie tussen film en kunst. Film is een totaalkunst en wordt op zijn beurt beïnvloed door andere kunsten en kunstvormen. in deze lezing kijken we naar de film als kunstvorm, naar kunstzinnige film en hoe een regisseur kunstelementen kan inzetten voor een film. Zo heeft regisseur Tom Tykwer voor zijn film ‘Perfume’ goed gekeken naar de schilderijen van Caravaggio en verwerkt regisseur Julie Taymor andere kunstvormen in haar films, zoals schilderijen van Frida Kahlo in ‘Frida’ en theatermaskers in ‘Across the Universe’. Ook kijken we naar de rol van kunstenaars en hun bijdragen aan de filmcultuur, zoals Andy Warhol, Salvador Dalí, Luis Buñuel en videokunstenaar Steve McQueen.

 

 

Zaterdag 9 maart 2019

Historische authencititeit - Hendrik Henrichs & Nathalie Scheenstra

 

De historische authenticiteit in film is vaak reden tot discussie. In dit college stelt Hendrik Henrichs, cultuurhistoricus van de Universiteit Utrecht, dat er in feite verschillende vormen of gradaties van authenticiteit bestaan. Hij licht dit toe aan de hand van enkele filmfragmenten van historische films. Daarna zal Nathalie Scheenstra, master in Cultuurgeschiedenis, ingaan op de totstandkoming van de historische film ‘Redbad’ waar ze als historisch consultant intensief aan meewerkte. ‘Redbad’ verhaalt over de Friese koning Redbad en zijn strijd tegen het oprukkende christendom in de achtste eeuw. Tot slot doen we samen een poging om de historische authenticiteit van deze film te beantwoorden. 

 

 

Zaterdag 30 maart 2019

Film en Eten - Constant Hoogenbosch (i.s.m. de Zwolse Kunstvrienden)

 

We doen het iedere dag: eten en drinken. Ook in de wereld van film spelen eten en drinken een rol van betekenis. Eten en drinken kunnen de inzet zijn van een verhaal, maar een filmmaker kan met eten en drinken ook iets communiceren of duidelijk maken. Zo is het eten van een schoen in ‘The Kid’ van Chaplin een teken van armoede, is de overvloedig aanwezige chocolade in ‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’ een sneer naar overmatige consumptie, is iedere maaltijd voor Bud Spencer en Terence Hill zowel een onvergetelijk ritueel als een strijd om te overleven en heeft David Lynch wel heel veel aandacht voor koffie en kersentaart in ‘Twin Peaks’ en ‘Blue Velvet’. Uiteraard komt er nog veel meer lekkers voorbij.

 

 

Zaterdag 6 april 2019

Het 19de-eeuwse Duitsland – Hans Luiten

 

Aan het einde van de 19de  eeuw verrees in de Beierse Alpen het bizarre slot ‘Neuschwanstein’. Destijds gebouwd voor de wonderlijke koning Ludwig, later een toeristische attractie en inspiratiebron voor Walt Disney en Harry Potter.

 

Ieder jaar reist Hans Luiten een paar maal naar Duitsland. Om er iedere keer weer verbaasd van terug te keren. Wat was dat toch voor land in de 19de  eeuw? Waarom verrezen er overal reusachtige kastelen, kerken en monstrueuze standbeelden? Was dit een land dat zwolg in nostalgie en nationalisme? Of is dit slechts een karikatuur? En: wat zegt deze 19de-eeuwse geschiedenis over de catastrofale geschiedenis van het 20ste-eeuwse Duitsland?

 

Aan de hand van film & beeld neemt Hans Luiten ons mee door de geschiedenis van het 19de -eeuwse Duitsland. Een verhaal over de kastelen van prins Hendrik en Ludwig, de warenhuizen van Berlijn en München, de fabrieken van Krupp en Siemens, de liederen ‘Die Wacht am Rhein’ en ‘Deutschland über Alles’ en nog veel meer (zoals het armpje van Wilhelm II).

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJZEN & ZO

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 16,00).

Kaartverkoop online of aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis.

Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.