Picl

FRATERHUIS ACADEMIE (LAATSTE VAN HET SEIZOEN) ZATERDAG 06/04 11:00 UUR - HANS LUITEN OVER 19E EEUWSE DUITSLAND

ACTUEEL

Alweer de laatste Fraterhuis Academie van het seizoen 2018 - 2019:

Zaterdag 6 april 2019 Het 19de-eeuwse Duitsland – Hans Luiten

 

Aan het einde van de 19de eeuw verrees in de Beierse Alpen het bizarre slot ‘Neuschwanstein’. Destijds gebouwd voor de wonderlijke koning Ludwig, later een toeristische attractie en inspiratiebron voor Walt Disney en Harry Potter. Ieder jaar reist Hans Luiten een paar maal naar Duitsland. Om er iedere keer weer verbaasd van terug te keren. Wat was dat toch voor land in de 19de eeuw? Waarom verrezen er overal reusachtige kastelen, kerken en monstrueuze standbeelden? Was dit een land dat zwolg in nostalgie en nationalisme? Of is dit slechts een karikatuur? En: wat zegt deze 19de-eeuwse geschiedenis over de catastrofale geschiedenis van het 20ste-eeuwse Duitsland? Aan de hand van film & beeld neemt Hans Luiten ons mee door de geschiedenis van het 19de -eeuwse Duitsland. Een verhaal over de kastelen van prins Hendrik en Ludwig, de warenhuizen van Berlijn en München, de fabrieken van Krupp en Siemens, de liederen ‘Die Wacht am Rhein’ en ‘Deutschland über Alles’ en nog veel meer (zoals het armpje van Wilhelm II).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

PRIJZEN & ZO

 

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje. Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 16,00). Kaartverkoop online of aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis. Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

 

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand. Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.