Picl
 

Ben Ali Libi, Goochelaar

Aan de hand van het aangrijpende lot van de befaamde goochelaar en illusionist Ben Ali Libi vertelt deze film het grote verhaal van de Holocaust.


Ben Ali Libi is de artiestennaam van Michel Velleman, een goochelaar uit Amsterdam. Door het gedicht van Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen is zijn naam bekend geworden bij het grote publiek. Tijdens een razzia van de Duitsers in Amsterdam in juni 1943 wordt Ben Ali Libi samen met zijn vrouw opgepakt. Vervolgens belanden ze via Westerbork in Sobibor. Was Ben Ali Libi één van de 34 duizend Nederlandse Joden die in Sobibor aan zijn eind kwam? In de vorm van een zoektocht reconstrueert filmmaker Dirk Jan Roeleven (o.a. 'Nieuwe Helden') zijn leven, zijn succesvolle loopbaan, en de eerste jaren van de oorlog - toen hij optrad voor Joodse dwangarbeiders in Nederlandse kampen - via archiefbeeld en aangrijpende getuigenissen.

Filmmaker Dirk Jan Roeleven is op zondagmiddag 12 april bij de voorstelling aanwezig en zal na afloop vragen beantwoorden van het publiek.

 
  
 
 
 
Regie:
Dirk Jan Roeleven

Lengte:
54 minuten

Jaar:
2015

 
Toegangsprijs